Tvarohové buchty podľa babičky

Potrebujeme:

500 g plohrubej múky, 500 g hladkej múky, 100 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 1 lyžička citrónovej kryhy, 1 vajce a 4 žĺtka, 2 lyžice oleja, 180 g Hery (možno namiešať s maslom)
Kvások: 2 dcl vlažného mlieka, 1 droždie, lyžica cukru
Náplň: 2 tvarohy mäkké (nie vaničkové), 1 žĺtok, vanilkový cukor a cukor múčka podľa chuti, štipka masla (asi 1 cm), trochu jogurtu, ak je tvaroh tuhší tak olej na omastenie

Ako na to:

Do misy dáme múku, cukor, vajce, žĺtka, citrónovú kôru, olej a soľ. V malej nádobe rozšľaháme droždie s cukrom, zalejeme vlažným mliekom a necháme na teple vzísť kvások. Ten potom vmiešame k ostatným ingredienciám. Nakoniec pridáme rozpustenú heru a cesto miešame. Ak sa zdá cesto tuhé, možno ho ľahko nariediť vlažným mliekom.
Počas miesenia môžeme nechať cesto tak trikrát odpočinúť - lepšie potom kysne. Cesto je hotové, keď sa nelepí a robia sa na ňom pľuzgieriky. Uhnetené cesto pomúčime a na teplom mieste necháme kysnúť. Ak nie je k dispozícii teplé miesto, môžeme dať cesto kysnúť nad hrniec s teplou vodou alebo do elektrickej rúry na 50 °C.
Keď cesto dostatočne nakysne, vyklopíme ho na pomúčenú dosku, nožíkom ukrajujeme štvorčeky (z kraja do stredu, ako keby sme odmotávali hada) a plníme ich náplňou z tvarohu. Keď máme čerstvé čučoriedky, je výborné pridať ich pár k náplni. Buchty kladieme na vymastený plech (herou nešetríme), necháme ich znovu nakysnúť, a potom ich poriadne potrieme tukom až skoro plávajú.
Potom dáme buchty dáme piecť. V elektrickej rúre na 180 °C, v plynovej na stupeň 4. Pečieme ich približne pol hodiny. Buchty sú veľmi lahodné, ale to maximálne dva dni po upečení.

09.10.2011

Podobné recepty