Ryžový nákyp

Potrebujeme:

350 g ryže (klasickej, nie vo varných vreckách), liter mlieka, 20 g masla, 80 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 3 vajíčka, lyžicu práškového cukru, hrozienka, čerešňový kompót alebo aj iný, štipku soli

Ako na to:

Ryžu zalejeme mliekom, postrašíme soľou a uvaríme do skoro mäkka. Občas pomiešame, ochutnáme a hlavne je treba sledovať, aby neprihorela kvôli nedostatku mlieka. Zapneme rúru, aby sa vyhriala, kým budeme pripravovať ryžu.
Ryžu odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť, ale plne. Do ryže vmiešame maslo, cukor, vanilínový cukor a tri žĺtka. Z troch bielkov (mali by byť studené) si ušľaháme sneh a také dve tretiny primiešame k ryži. Zvyšok zatiaľ odložíme do chladničky.
Do ryže ešte primiešame odkvapkané čerešne (šťavu si necháme v chladničke) a celé to vylejeme do maslom vymastenej zapekacej misy. Dáme piecť asi na 40 minút, kým okraje nezačnú slabučko hnednúť. Vyberieme z rúry, ktorú ale ešte nevypíname.
Z chladničky vytiahneme odložený zvyšok snehu, pridáme k nemu lyžicu cukru a ak treba, ešte trošku prešľaháme. Navrstvíme na nákyp a dáme späť do rúry ešte na takých 10-15 minút, kým snehová čiapočka nechytí ružovohnedú farbu.

15.09.2008

Podobné recepty