Obrátený jablkový koláč

Potrebujeme:

jablká, kryštálový cukor, mletú škoricu, 6 vajec, olej, vodu, polohrubú múku, sladké salko, maslo alebo palmarín a čokoládu

Ako na to:

Mastný papier dáme do hlbokého plechu vymastíme a vysypeme múkou. Postrúhame približne 1,5 kg jabĺk, ku ktorým pridáme kryštálový cukor podľa chuti a mletú škoricu. Premiešame a rozložíme po celom plechu na vymastený a vysypaný papier.
Cesto: Vyšľaháme 6 žĺtkov s 250 g práškového (môže byť aj kryštálového) cukru, pridáme 1 dcl oleja, 1,5 dcl vody, 250 g polohrubej múky, pol prášku do pečiva a sneh z bielok. Cesto vylejeme na jablká. Upečené cesto necháme úplne vychladnúť a vyklopíme pomocou druhého plechu na opačnú stranu, čiže jablká sa dostanú na vrch.
Stiahneme papier a na jablká dáme plnku.
Plnka: Jedno Salko sladené varíme vo vode, tak ako je konzerva uzavretá, 2 hodiny (1 hodinu na jednej strane, potom prevrátime konzervu a 1 hodinu na druhej strane). Úplne vychladené ho vymiešame s celým maslom alebo dáme pol na pol, tj. pol Palmarínu a pol masla (spolu 250 g). Dobre vyšľaháme, natrieme na jablká a na vrch postrúhame čokoládu alebo posypeme zrnkovou čokoládou. Nakoniec necháme vychladnúť v chladničke.

28.09.2008

Podobné recepty