Jablkové pyté

Potrebujeme:

300 g hladkej múky, 130 g margarínu, 70 g prášk.cukru, štipka soli, 1 žĺtok, 1 celé vajce, citrónovú kôru, vanil.cukor, 2-3 lyžice smotany alebo vody, štvrť balíčka prášku na pečenie, trocha mlieka na potretie koláč
Plnka: 750 g jabĺk, 70-100 g cukru, škoricu

Ako na to:

Do hladkej múky pridáme preosiaty cukor s práškom do pečiva, posekané maslo, štipku soli, žĺtok, vajce, postrúhanú citrónovú kôru, vanilínový cukor. Pridáme toľko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojené a hladké.
Vymiesené cesto rozdelíme na polovice a dáme do chladu oddýchnuť. Medzitým si pripravím jablká. Očistíme a nastrúhame ich. Do postrúhaných jabĺk dáme cukor, škoricu a vymiešame. Cukru pridáme podľa toho aké kyslé sú jablká. Do plnky môžeme pridať hrozienka alebo posekané (pomleté) orechy.
Polovicu cesta rozváľkame na veľkosť plechu a pomocou valčeka ho prenesieme na plech. Cesto by malo byt rozváľkané asi na 0,5 cm.
Na prvú polovicu cesta rozotrieme jalbkovú plnku. Na to dáme rozváľkanú druhú časť cesta a okraje pritlačíme. Vrch koláča potrieme mliekom a dáme piecť. Pečieme asi 25 min vo vyhriatej rúre.
Upečený posypeme vanilínovým cukrom alebo práškovým cukrom.

28.09.2008

Podobné recepty