Zemiaková bomba po balkánsky

Potrebujeme:

1 kg zemiakov, 2 vajíčka, soľ, troška muškátu, 200 g polohrubej múky Plnka: 1 balík mrazenej balkánskej zeleniny (kľudne aj inej), 200 g mletého mäsa, 2 lyžice strúhanky,1 žĺtok, soľ, mletá paprika, tabasco, 2 červené papriky, 200 g tvrdého syra, 5 vajec, kyslá smotana, sójová omáčka, 60 g masla alebo tuku, 4 PL sladkej smotany

Ako na to:

Zemiaky umyjeme a v uvaríme ich v šupke (25 minút). Zlejeme, ošúpeme a prelisujeme alebo nastrúhame najemno. Necháme vychladnúť a asi 250 g si odložíme v zakrytom hrnci. Zvyšné zemiaky zmiešame s vajíčkami, múkou, muškátom a soľou. Husté cesto je dobré, až keď sa nelepí na ruky. Potom ho necháme odležať v zakrytej miske. Mleté mäso zmiešame s 2 lyžicami strúhanky, žĺtkom, dochutíme soľou, korením, paprikou a tabascom. Dobre vymiešame a vytvarujeme malé guľky. Vajíčka, kyslú smotanu rozhabarkujeme a dochutíme sójovou omáčkou. Nakrájame si papriky a nastrúhame syr. Mrazenú zeleninu dáme variť do osolenej vody. Precedíme a necháme odkvapkať. Vyváľkané cesto (5 mm) preložíme do vymastenej formy, prevysajúce okraje orežeme a odložíme na prikrývku formy. Na dno položíme polovicu zeleniny, syr, mäsové guľky, zeleninu, syr a zalejeme vajíčkovou smotanou. Prikryjeme cestom a upečieme na 200 stupňov, cca. 40minút. Po upečení vyberieme. Zvyšné zemiakové cesto dáme do hrnca na mierny oheň a za stáleho miešania so zvyšným maslom a smotanou popražíme. Zemiakovú zmes dáme do zdobiaceho vrecka a vyzdobíme ňou Bombu. Zapečieme 5 minút na 180 stupňoch.

22.05.2008

Podobné recepty