Jablkovo-krupicový nákyp

Potrebujeme:

(pre 4-6 osob)
6 stredne veľkých jabĺk, 2-3 lyžice citrónovej šťavy, 150 g kryšt.cukru, cca 8 suchárov (prip. veľkých piškót), 1 vanilku (vanilkový lusk), 1 l mlieka, 2 vajíčka, 150 krupice, masť na vymastenie formy

Ako na to:

Jablka očistíme a bez jadrovníkov nakrájame na mesiačiky. Polejeme ich citrónovou šťavou. 50 g cukru skaramelizujeme a opatrne pridáme 3 lyžice vody a karamel rozvaríme.
Pridáme nakrájané jablká a prikryté dusíme asi 3-4 minúty. Potom ich dáme dole zo sporáka a necháme vychladnúť. Na dno vymastenej formy na pečenie (cca 20x26 cm) si dáme sucháre. Ak máme lusk vanilky, rozrežeme ju a z vnútra vyberieme jadierka. Mlieko, vanilkový lusk aj jadierka (resp. vanilkovy cukor) spolu so 100 g cukru prevaríme.
Medzitým si oddelíme žĺtka od bielok. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtka rozhabarkujeme. Do prevareného mlieka vmiešame krupicu a miešame, kým nemá správnu hustotu (radšej riedšiu ako veľmi hustú). Zložíme zo sporáka a vmiešame žĺtka. Jemne vmiešame pripravený sneh.
Na sucháre dáme dusené jablká, ktoré trošku posypeme škoricou. Na to navrstvíme krupicovú masu a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 25-30 min (v el.rúre na 200°C, v teplovzdusnej na 175°C, v plynovej na 3 stupni). Po min 25 minútach, vyberieme z rúry. Počkáme kým troška nákyp vychladne a podávame.

25.09.2008

Podobné recepty