Slaný kysnutý cibuľový posúch

Potrebujeme:

½ kg polohrubej múky, ½ litra mlieka, 1 kvasnice, trocha soli, štipku cukru, cibuľu, koreniny (sézam, kmín), na potretie vajíčko rozšľahané so soľou

Ako na to:

Do väčšieho hrnčeka si dajte vlažné mlieko, do mlieka hoďte kocku kvasníc, štipku cukru a štipku soli. Malou lyžičkou poriadne kvasnice rozmiešajte.
Do väčšej misy nasypte pol kila polohrubej múky. Do múky prilejte vlažné mlieko a pozrite kvások. Asi po dvoch-troch minútach je kvások kopcom hrnčeka. Vylejte ho do múky s mliekom a poriadne jednou rukou vymieste do hladka. Cesto prikryte čistou utierkou a na teplom mieste nechajte kysnúť (cca 1,5-2 hodiny).
Pokiaľ nakysne cesto, vymažte poriadne plech olejom a vysypte ho strúhankou. Cesto vylejte na plech, a budete potrebovať troška oleja, aby sa Vám na ruky nelepilo cesto. Cesto ponaťahujte po celom plechu, aby malo všade približne rovnakú výšku. Potom ho nechajte ďalej kysnúť.
Zatiaľ si nachystajte cibuľu a koreniny (sézam, kmín a cibuľu). Cibuľu nakrájajte na kolieska a kolieska rozdeľte na jednotlivé obrúčky. Cesto osoľte. Pridajte celý alebo drvený kmín a poriadne posypte sézamovými zrniečkami. Na vrch poukladajte cibuľu a posúch dajte do rúry. Pečieme asi 40 minút na 180 stupňoch s ventilátorom. Pred dopečením ho potrite rozšľahaným vajíčkom so soľou a vráťte na 5 minút ešte do rúry.

09.09.2008

Podobné recepty