Šípkový čaj

Potrebujeme:

rôzne odrody šípok

Ako na to:

Šípky zbierame červené a tvrdé. Šípky poriadne umyjeme v studenej vode. Z oboch strán šípky odrežeme stonky, a potom z nich vyberieme všetky zrnká a chĺpky, ktoré vyumývame vodou (pri vyberaní chĺpkov je vhodné používať gumenné chirurgické rukavice, predídete tak podráždeniu pokožky).
Očistené a zbavené chĺpkov a zrniek poriadne vyumývajte a vysušte na čistej utierke. Sušenie trvá niekoľko dní, približne 8 dní. Sušenie môžete urýchliť, ak dáte šípky do mierne teplej rúry na pár hodín. Keď sú úplne suché, podrvte ich.
Po podrvení ich na hustom sitku preosejte.
Čaj spravíme tak, že do čajníka dáme 3 čajové lyžičky drvených šípok a zalejeme ich teplou, nie vriacou vodou! Necháme do druhého dňa vylúhovať. Čaj necháme vylúhovať niekoľko hodín - najlepšie cez noc.

12.10.2008

Podobné recepty