Kelový nákyp so smotanou

Potrebujeme:

hlávka kelu, kyslá smotana, 3 vajíčka, soľ, rasca, olej a strúhanka na dno formy
Príloha: dusené zemiaky

Ako na to:

Kel oberte o všetky listy, umyte ich pod tečúcou vodou a vo veľkom hrnci uvarte. Ak sa oberaním listom dopracujete do stredu, nakrájajte kel na hrubšie plátky a uvarte ich v celistvom stave. Nevarte kel dlho, iba tak, aby boli najhrubšie listy mäkké. Tortovú formu s odnímateľným okrajom vyložte alobalom, aby nevytekala smotana s vajíčkami cez špáry vo forme. Na spodok dajte trocha oleja. V miske si rozmiešajte kyslú smotanu s troma vajíčkami, osoľte, okoreňte a dovarte všetky listy. Uvarené listy kelu vyberte z hrnca a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Potom začnite prekladať kel s kyslou smotanou. Na spodok dajte kelové listy, na to dajte 2-3 lyžice kyslej smotany rozmiešanej s vajíčkami a opakujte postup, pokiaľ nebude nákyp až po vrch formy (ak máte v chladničke tvrdý syr, kľudne nastrúhajte syr medzi jednotlivé poschodia kelového nákypu). Vrch oblejte zvyšnou smotanou, zakryte alobalom a upečte. Pečieme asi hodinu pri teplote 220 stupňov. Potom necháme vychladnúť. Formu s upečeným kelovým nákypom obráťte dole papuľou, odstráňte odnímateľný okraj a zbavte alobalu. Ozdobte čerstvou zeleninou a posypte bylinkami. Polovychladnuté krájame ako tortu a podávame s dusenými zemiakmi.

22.06.2008

Podobné recepty