Makovo-tvarohový koláč

Potrebujeme:

Cesto: 250 g polohrubej múky, čajová lyžička prášku do pečiva, 2 žĺtky, 150 g masla, 60 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry
Maková plnka: 200 g zomletého maku, hrozienka, 60 g práškového cukru , škoricový cukor alebo lyžička škorice, 50 g roztopeného masla, 2 lyžice citrónovej šťavy, 3 lyžice slivkového lekváru
Tvarohová plnka: 250 g mäkkého tvarohu, 60 g práškového cukru, 2 vajcia, dve lyžice hrubej múky, kyslá smotana
Na vrch: jeden žĺtok vymiešaný s lyžicou vody

Ako na to:

Na začiatku zalejte hrozienka horúcou vodou a nechajte ich nabobtnať. Všetky prísady na cesto dajte na dosku a vymieste hladké cesto. Ak sa Vám bude lepiť na dosku, použite viac múky. Z cesta si odkrojte asi 1/4, ktorú použijete na dozdobenie na záver. Cesto vyvaľkajte na tenký guľatý plát, dávajte pozor, aby sa neprilepilo na dosku. Plát cesta preneste do formy, kraje odrežte. Do formy, vymazanej maslom a vysypanou múkou, ho zľahka povtláčajte. Koláč pri pečení narastie. Do zvyšného cesta, ktoré ste odkrojili, pridajte trocha kakaového prášku, vyvaľkajte a formičkou vykrajujte ozdôbky na vrch cesta.
Maková plnka: Do zomletého maku pridajte práškový cukor, scedené hrozienka, šťavu z citróna, slivkový lekvár, rozpustené maslo, škoricový cukor, alebo samotnú mletú škoricu. Makovú plnku navrstvite na cesto.
Tvarohová plnka:. Do misy dajte nízkotučný tvaroh, kyslú smotanu, 2 lyžice hrubej múky, práškový cukor, žĺtka a všetko dohladka spojte. Do plnky primiešajte sneh zo štyroch bielkov. Tvarohovú plnku naneste na makovú plnku a pekne rozotrite. Na to poukladajte ozdôbky,ktoré ste povykrajovali. Aby cesto a plnka z formy nevytiekli, alobalom urobte vyvýšené okraje okolo formy. Koláč dajte do rúry, na cca 70 minút pri teplote 180 stupňov. Po polhodine pečenia vyberte koláč z rúry a potrite ho celým rozšľahaným žĺtkom s jednou lyžicou vody. Po upečení a vychladnutí odnímte alobal a na záver ho posypte cez sitko práškovým cukrom.

16.06.2008

Podobné recepty