Zapečené baklažánové lodičky

Potrebujeme:

3 menšie baklažány, 200 g čerstvých šampiňónov, 1 nízkotučný tvaroh, 2 menšie cibule, pol kelímka kyslej smotany, 150 g tvrdého syra
Korenie: oregano, bazalka, provensálske korenie, čerstvá petržlenová vňať, vegeta, mleté čierne korenie, soľ, cesnakový olej (alebo olivový, resp. úplne obyčajný)

Ako na to:

Stopky umytých baklažánov odkrojíme. Rozkrojíme ich napoly. Vydlabávačkou vydlabeme dužinu baklažánov. Baklažány riadne osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme minimálne pol hodinu odstáť, aby sa vyplavila horkosť z dužiny a šupky. Necháme ich na utierke alebo na sitku, aby odtekala horká šťava.
Plnka do lodičiek: Do misy si nakrájame dužinu z baklažánov, ktorú sme vydlabali. Dužinu osolíme, necháme chvíľu odstáť, aby pustila šťavu. Šťavu asi po polhodinke vymačkáme a pridáme nakrájanú cibuľu, petržlenovú vňať a nakrájané čerstvé šampiňóny (ak nemáme čerstvé, dáme sterilizované). Pridáme nízkotučný tvaroh a polovicu kelímka kyslej smotany. Toto všetko okoreníme bazalkou, oreganom, provensálskym korením, trochou hubového korenia, soli a vegety. Na dno tortovej formy dáme olej, poukladáme od soli a citróna umyté baklažánové lodičky do tvaru kvetinky. Do lodičiek navrstvíme zmes šampiňónov, smotany, tvarohu a ostatné. Do stredu dáme polovicu rajčiny. Na rajčinu navrstvíme zvyšok zmesi a prikryjeme druhou časťou rajčiny. Posypeme strúhaným syrom a dáme upiecť. Pečieme prikryté alobalom asi 50-60 minút pri teplote 180 stupňov. Posledných 15 minút odstránime alobal, aby sa syr zapiekol do zlata.

15.06.2008

Podobné recepty