Tvarohový koláč s citrónom

Potrebujeme:

250 g hladkej múky, 125 g masla, štipka soli, 40 g cukru, 1 žĺtok.
Náplň: 2 citróny, 2 vajcia, 750 g tučného tvarohu, 250 g kyslej smotany, 100 g cukru, 1 vanilkový cukor, 50 g škrobovej múčky

Ako na to:

Múku s maslom, štipkou soli a cukrom dobre premiesime, podľa potreby pridáme 1-2 lyžice studenej vody. Cesto zabalíme do mikroténovej fólie a približne na hodinu uložíme do chladu. Medzitým pripravíme náplň. V horúcej vode umyjeme, vykefujeme citróny a osušíme ich. Kôru z nich nastrúhame a vytlačíme šťavu. Rúru predohrejeme na 180 stupňov. Vychladnuté cesto rozváľkame na trochu pomúčenej doske a vyložíme koláčovú formu. Okraje zdvihneme do výšky asi 3 cm. Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtky a od bielkov. Tvaroh premiešame s citrónovou kôrou a šťavou, kyslou smotanou a vmiešame žĺtky, cukor a vanilkový cukor. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a rozložíme ho na tvarohový krém. Prisypeme škrobovú múčku a opatrne premiešame. Tvarohovú masu nanesieme na cesto a povrch urovnáme. Tvarohový koláč pečieme v horúcej rúre (plyn 2-3, teplovzdušná rúra 160'C) 50-60 min. Upečená koláč necháme vychladnúť a nakrájame na 12 kúskov. Ozdobíme šľahačkou a podávame.

23.12.2007

Podobné recepty