Rýchle horické rezy

Potrebujeme:

50 dkg hladkej múky, 25 dkg Hery, 2 vajcia (žĺtka + bielka), 1/2 lyžičky soli, 5 dkg cukru, 1/10 l mlieka, 5 dkg droždia (stačí jedna kocka baleného), tvarohová, maková, orechová alebo iná náplň ako do kysnutých koláčov

Ako na to:

Preosejeme múku, nasekáme do nej heru, pridáme soľ a doprostred vlejeme vlažné mlieko s droždím a cukrom. Keď droždie vzíde, pridáme 2 žĺtka a vymiešame cesto. Ihneď rozdelíme na 4 časti, z každej vyváľameť obdĺžnik, prostriedkom navrstvíme náplň, prehneme najprv kratšie strany, potom dlhšie.
Vytvorené šišky necháme asi hodinu kysnúť. Rozohrejem rúru asi na 180 °C. Pred vložením do rúry potrieme bielkom a upečieme do zlatista. Náplne dávame klasické - tvarohovú, jablkovú, makovú, lekvárovú, orechovú. Kto nemá čas, môže dať džem priamo z pohára.
Maková náplň: Zomelieme asi 15 dkg maku, nasypame do hrnca, zalejeme mliekom (alebo smotanou), pridáme asi 2 vrchovaté polievkové lyžice cukru vrátane vanilkového, 1-2 vrchovaté polievkové lyžice detskej krupice a štipku škorice. Premiešame a privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme asi 2 min. Necháme vychladnúť.

09.10.2011

Podobné recepty