Rybia polievka s kyslým kváskom

Potrebujeme:

5 dl kyslého kvásku, 5 dl vody, 500 g vody, 250 g koreňovej zeleniny, soľ, mleté čierne korenie, 2 rajčiaky, vonné bylinky (zelená petržlenová vňať, majorán ), podľa chuti pálivá zelená paprika
Kyslý kvások: 250 g hladkej alebo pšeničnej múky, 150 g sójovej múky, krajec tvrdého čierneho chleba, 0,5 g droždia, kocka cukru, 1 l vody

Ako na to:

Očistenú a umytú zeleninu pokrájame a varíme aj so zviazanou zelenou petržlenovou vňaťou v kyslom kvásku. Kvások doplníme vodou, podľa chuti osolíme a okoreníme. Keď zelenina zmäkne, pridáme očistenú, vypitvanú a umytú rybu, olúpané a pokrájané rajčiaky a znova varíme, až kým ryba nie je mäkká. Zelenú petržlenovú vňať vyberieme spolu s rybou, rybu vykostíme, dáme späť do polievky a pridáme niektoré vonné bylinky (napr. majorán ). Namiesto kvásku môžeme použiť šťavu z kyslej kapusty alebo polievku bez kvásku môžeme okysliť aj citrónovou šťavou. Nakoniec ju ochutíme pálivou zelenou paprikou pokrájanou na drobno.
Kyslý kvások: V troche vody rozmiešame obidva druhy múky a rozriedime zvyškom odmeranej vody zohriatej na 40°C. Zmes dáme do smaltovaného, porcelánového alebo kameninového hrnca, pridáme chlieb, droždie a cukor, zaviažeme a necháme kvasiť na teplom mieste 2 až 3 dni.

17.11.2007

Podobné recepty