Vianočka

Potrebujeme:

700 g polohrubej múky - T 650 2 žĺtka, 1 lyžica kopcovitá práškového cukru, 100 g hrozienka - namočiť v sirupe alebo ovocnej šťave /môže sa dať aj nasekané kandizované ovocie/, 1 lyžica masla, nastrúhaná kôra z citróna, kvások /kvasnice, 2,5 dcl vlažné mlieko,štipka soli, lyžička kryštálového cukru - nechať nakysnúť/

Ako na to:

Z múky, kvásku, žĺtkov, nastrúhanej kôry z citróna a masla a cukru vypracujeme polohusté cesto /nesmie byť riedke/, potom nabobnané hrozienka /sirup cez sitko necháme odtiecť/ zapracujeme do cesta. Necháme kysnúť 1 hodinu. Potom cesto rozdelíme na 6 častí a ušúlame silnejšie valčeky. Na vymastenom plechu upletieme z troch vrkoč a naň položíme ďalšie tri a upletieme znova vrkoč. Obidva konce vianočky stlačíme dokopy. Potrieme celú vianočku rozšľahaným vajíčkom a necháme kysnúť na plechu ešte asi 5 - 10 minút. Rúru rozohrejeme a pečieme 30 minút pri 180°C

12.11.2007

Podobné recepty