Teľací guľáš

Potrebujeme:

1 kg teľacieho mäsa, 400 g cibule, 1, 5 PL oleja, soľ, mleté čierne korenie, 1, 5 PL mletej sladkej papriky, 1, 5 PL paradajkového pretlaku, trochu rasce a majoránu, kôra z citróna, 1 pretlačený cesnak

Ako na to:

Mäso pokrájajte na kocky veľké asi 4 cm. Cibuľu očistite a nakrájajte na malé kocky.
V hrnci rozpáľte olej, dajte naň cibuľu a osmažte dozlalista. Pridajte 1 PL vody a cibuľu chvíľu poduste. Mäso ochuťte soľou, korením a paprikou a dobre premiešajte. Pridajte k cibuli, dobre zmiešajte a prikryté pomaly duste, až mäso pustí šťavu. Odkryte a výpek za stáleho miešania nechajte zovrieť.
Pridajte paradajkový pretlak a za stáleho miešania tiež duste. Potom prilejte toľko vody, aby bolo mäso zaliate. Hrniec zakryte a guláš duste na miernom ohni asi 75 min.
Zmiešajte rascu, majoránku, tymian a citrónovú kôru a všetko najemno posekajte. Koreninovú zmes pridajte do guláša asi 10 min. pred dodusením.
Počas varenia niekoľkokrát vyskúšajte, či je mäso mäkké. Mäkké kúsky mäsa potom postupne
vyberajte, aby sa nerozvarili. Guláš ochuťte a podávajte vriaci.

Upozornenie: Na rozdiel od ragú sa šťava z guláša nepasíruje.
TIP: Hotový guláš sa môžete zjemniť pridaním 125 g šľahačkovej alebo kyslej smotany.

Hovädzí alebo bravčový guláš
Hovädzí alebo bravčový guláš sa pripravuje takisto ako teľací. Odlišujú sa len dĺžkou dusenia a, pravdaže, chuťou. Do hovädzieho guláša sa dáva cibuľa pokrájaná na pásiky. Mäso sa dusí asi 135 min. Bravčový guláš sa dusí podstatne kratšiu dobu, asi 75 min.

13.03.2006

Podobné recepty