Zemiaková polievka s krutónmi

Potrebujeme:

1 veľkú cibuľu, 200 g prerastanej slaniny, 2 kg zemiakov (nemúčnatých), 2 I vývaru z kocky, lístky z 1 zväzku majoránky, 50 g masla, 5 plátkov toastového chleba, mleté biele korenie, soľ

Ako na to:

Cibuľu a slaninu nakrájajte na menšie kocky, olúpané zemiaky na malé kocky. Slaninu opečte do chrumkava a vyberte ju. V tuku zo slaniny opražte cibuľu, polovicu vyberte a pridajte ku slanine. Ku zvyšnej cibuli v hrnci pridajte zemiaky a majoránku, prilejte vývar a varte asi 15 min. Potom tretinu zemiakov vyberte a zvyšné z vývarom rozmixujte. Z opečenej slaniny a cibule odložte 2 PL a zvyšnú spolu so zvyšnými zemiakmi vmiešajte do polievky. Polievku dochuťte soľou a korením a krátko povarte.
Toastový chlieb nakrájajte na kocky a opečte na masle dozlatista. Polievku pred podávaním ozdobte zvyšnou slaninou s cibuľou, pripadne čerstvou majoránkou. Opečený chlieb podávajte v osobitnej miske.

13.11.2006

Podobné recepty