Jahňacia kurunka s kukuričnými plackami

Potrebujeme:

1 kg jahňacieho chrbáta, 400 g karfiolu, 300 g brokolice, paradajky, olej, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL medu, 3 PL svetlého piva, soľ, grilovacie korenie, 2 paradajky a zväzok petržlenovej vňate na ozdobenie, , Placky:, 300 g sterilizovaných kukuričných zŕn, 3 vajcia, 2 PL hladkej múky, tuk na smaženie

Ako na to:

Jahňací chrbát pozdĺžne rozseknite. Odkrojte loj, kosti na koncoch asi v dĺžke 2 cm očistite od mäsa a nožom starostlivo oškrabte. Plát stočte a vzniknutú korunku stiahnite potravinárskym motúzom alebo mocnou niťou. Cesnak prelisujte. Z 1 PL oleja, ½ ČL grilovacieho korenia, medu, piva, soli a cesnaku pripravte pastu. Naneste ju zo všetkých strán na mäso a dajte aspoň na 1 hod. odležať do chladničky.
Korunku vložte do pekáče, podlejte naberačkou vody a pečte pri strednej teplote a za občasného polievania vypečenou šťavou dozlatista (asi 50 min.). Medzitým karfiol a brokolicu rozdeľte na ružičky. Hrubšie stonky brokolice olúpte, pridajte k zelenine a v osolenej vode uvarte do polomäkka (asi 10 min.). Potom vodu ihneď zlejte a zeleninu zakryte utierkou.

Placky: Vajcia rozšľahajte s múkou na hladké cestíčko a vmiešajte odkvapkanú kukuricu. Lyžicou namočenou v oleji oddeľujte kúsky, ktoré vkladajte do zohriatého tuku. Sploštite ich do tvaru placiek a z oboch strán osmažte doružova.

Paradajky nakrájajte na mesiačiky. Z pečeného mäsa odstráňte motúz. Korunku podávajte s kukuričnými plackami, obložte zeleninou a ozdobte petržlenovou vňaťou a mesiačikmi paradajok.


TIP: Príprava jahňacieho chrbátu krok za krokom
AK nespracúvavate domáci jahňacie, nechajte si chrbát pozdĺžne rozseknúť už v mäsiarstve. Konce rebrových kostí starostlivo očistite. Loj dajte napr. sýkorkám a odrezané mäso použite na vývar k podlievaniu mäsa alebo do polievky.
Mäso potom stočte do guľata a pevne stiahnite motúzom, aby pri pečení držalo tvar. Namiesto motúza môžete použiť aj nerezové spony na roládu. Korunku potreté marinovacou pastou je najlepšie nechať v chladničke cez noc – marináda sa lepšie vsiakne a mäso bude šťavnatejšie, krehkejšie a pikantnejšie.

11.02.2006

Podobné recepty