Lahodná sviatočná plnená kačica

Potrebujeme:

1 mladú kačicu , 5-6 tvrdších jabĺk , 2 PL masla , soľ , , Plnku: 100 g vylúpaných vlašských orechov, 100 g strúhanky , 40 g masla , 3 vajcia , štipka tymianu , soľ , čerstvo zomleté čierne , korenie podľa chuti

Ako na to:

Umytú a osušenú kačicu zvonku i zvnútra posoľte a nechajte 2-3 hodiny v chlade odležať.

Plnka: Orechy posekajte na hrubšie, dajte ich do pevného igelitového vrecka a ešte potlčte tĺčikom na mäso. Zmiešajte ich so strúhankou, pridajte roztopené maslo, žĺtky, tymian, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh, najprv 2 PL z neho dobre premiešajte s plnkou, potom zľahka vmiešajte aj ostatný.
Naplňte kačicu, otvory zašite, dajte ju na pekáč a vložte do vyhriatej rúry. Počas pečenia podlievajte troškou horúcej vody. V polovici pečenia dajte okolo kačice jablká, potrite ich maslom a dopečte do zlatohneda. Všetko počas pečenia polievajte šťavou. Nakoniec jablká pretrite na pyré a podávajte ku kačici s brusnicami a malými pečenými zemiačikmi.

TIP: Ak plnka zvýši, urobte z nej guľky a pečte s jablkami.

23.02.2006

Podobné recepty