Jemný koláč s makovou plnkou

Potrebujeme:

Cesto: , 230 g hladkej múky, štipka soli, 60 g práškového cukru, 150 g masla, 2 žĺtky, citrónová kôra, , Plnka:, 300 g pomletého maku, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, ¼ l mlieka , , Sneh z bielkov:, 5 bielkov, 150 g kryštálového cukru

Ako na to:

Do preosiatej múky zamiešajte soľ, práškový cukor, zmäknuté maslo, žĺtky a postrúhanú citrónovú kôru. Vypracujte cesto, ktoré odložte na 15 min. na chladnejšie miesto. Potom cesto rozvaľkajte a preložte ho na vymastený a múkou vysypaný plech s rozmermi 20 x 30 cm. Cesto potrite makovou plnkou a vložte do vyhriatej rúry. Napoly upečený koláč vyberte z rúry, potrieme snehom z bielkov a dajte do rúry dopiecť.

Plnka: Vo vriacom mlieku rozpustite práškový a vanilkový cukor, zamiešajte mak a chvíľu povarte. Potom odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.

Sneh z bielkov: Z bielkov a cukru vyšľahajte nad parou tuhý sneh.

08.02.2007

Podobné recepty