Losos po provensálsky

Potrebujeme:

4 veľké plátky ružového lososa, 250 g ryže, 1 pohár olivového oleja, 1 pohár suchého bieleho vína, 3 strúčiky cesnaku, 4 cibule, 2 baklažány, 1 PL múky, 1 citrón, 750 g paradajok, petržlenová vňať, šalvia, majoránka, tymián, štipka šafranu, soľ, korenie

Ako na to:

Baklažány olúpte a pokrájajte na malé kocky, osoľte a dajte povariť do vody. Plátky lososa umyte, osušte a okoreňte. Cibuľu očistite a nakrájajte na plátky. Dva cesnaky nasekajte, paradajky sparte a olúpte. Štyri paradajky nechajte celé, zvyšok nakrájajte na malé kocky. Polovicu citróna opražte na 2 lyžiciach oleja. Vložte ju do ohňovzdornej misky, pridajte k nej lososa, zalejte vínom a pečte 20 min. v rúre.
Ryžu riadne umyte, varte v 1/3 l vody cca 15 minút a ochuťte šafranom. Štyri celé paradajky poduste v troche oleja a zvyšok cibule opražte dohneda na inej panvici v 2 PL oleja. Zaprášte ich múkou. Pridajte kocky paradajok, a k tomu strúčik cesnaku a zmes korenia. Nechajte povariť na silnom ohni.
Kocky baklažánov dobre vysušte, opražte vo zvyšnom oleji, posypte posekanou petržlenovou vňaťou a cesnakom.
Keď sú plátky lososa hotové, nechajte ich odkvapkať a dajte do tepla. Získaný vývar vlejte do paradajkovej kaše a 5 min. nechajte povariť. Lososa dajte na misu, obložte ryžou, kockami baklažánu a celými paradajkami.
Rýchlo polejte omáčkou a obložte plátkami citróna.

05.02.2007

Podobné recepty