Zeleninové predjedlo

Potrebujeme:

1 baklažán, 1 malý zeler, 1 malá cuketa, 4 paradajky, 12 plnených olív, 1 PL paradajkového pretlaku, 1 zväzok jarnej cibuľky, 150 ml olivového oleja, 80 ml octu, kapary, zväzok oregana, 1 PL píniových semiačok, trocha cukru, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to:

Baklažán nakrájajte na kocky veľké asi 1 cm, dajte do sita, hodne osoľte a nechajte stáť asi 30 min. Potom ich opláchnite pod tečúcou studenou vodou a zľahka osušte v utierke. Zeler očistite, umyte, nakrájajte takisto ako baklažán a blanšírujte v osolenej vode asi 5 min. Cibuľu očistite, umyte a nakrájajte na tenké kolieska. Cuketu nakrájajte na malé kocky. Olivový olej rozpáľte v hrnci a opečte v ňom kocky baklažánu. Pridajte cibuľku, cuketu a krátko opražte. K baklažánu primiešajte odkvapkaný zeler, olúpané a nakrájané paradajky zbavené jadierok, olivy a kapary. Primiešajte paradajkový pretlak a rozrieďte octom. Odstavte z ohňa, osoľte, okoreňte, ochuťte cukrom a nechajte vychladnúť. Pred podávaním posypte nasekaným oreganom a píniovými semiačkami.
Zeleninové predjedlo môžete podávať ako studené i teplé predjedlo. Výborne sa však hodí ako teplá príloha k pečenému či dusenému bravčovému i hovädziemu mäsu.

06.03.2006

Podobné recepty