Šunka s aspikom

Potrebujeme:

1, 5 - 2 kg rolky alebo podlhovastý kus údeného bravčového mäsa bez kosti, 2 primerane veľké mikroténové alebo varné vrecká , , Aspik:, 3 vajcia, 3 menšie sterilizované uhorky, kúsok kapie, 4 PL sterilizovaného hrášku, 1 varenú mrkvu, 2 vrecúška číreho tortového želé

Ako na to:

Rolku alebo iné údené mäso najprv namočte na noc do studenej vody, potom vyberte a vložte do dvojitého mikroténového alebo varného vrecka. Nalejte 2,5 - 3 dl vody, vytlačte prebytočný vzduch a vrecko pevne zaviažte, aby tekutina neunikala. Vložte do veľkého hrnca, najlepšie s dierkovaným dnom alebo podložte „vejárik“ na parené knedle, zalejte studenou vodou, priveďte do varu a pomaly varte, približne 105 min. Nechajte trochu vychladnúť, potom vrecko s údeným z vody vyberte a tekutinu z vrecka preceďte. V 3 dl studenej vody rozmiešajte tortového želé, prilejte do vývaru zo šunky, zohrejte po bod varu a ihneď odtiahnite. Formu na srnčí chrbát vyložte alobalovou alebo mikroténovou fóliou, jemne ju potrite olejom, na dno nalejte trochu vývaru z vrecka, na to poukladajte kolieska vajíčok uvarených natvrdo, posypte nadrobno pokrájanými uhorkami, varenou mrkvou, kapiou, hráškom, posekanou petržlenovou vňaťou a zalejte šunkovým želé. V chlade nechajte dobre stuhnúť. Vyklopte, fóliu stiahnite, pokrájajte na plátky a striedavo so šunkou uložte na misu vyloženú šalátovými listami.

08.12.2006

Podobné recepty