Farebné vianočné medovníčky

Potrebujeme:

200 g masla, ½ kg medu, 250 g krupicového cukru, 1 balíček medovníkového korenia, 15 g kakaového prášku, 1, 2 kg hladkej múky, 1 prášok do pečiva, štipka soli, 2 vajcia, , Poleva:, 2 bielka, 300 g práškového cukru, červené, žlté, modré potravinárske farbivo, maslo na vymastenie plechu

Ako na to:

Maslo, med, cukor, medovníkové korenie a kakao vložte do hrnca, pri miernej teplote za stáleho miešania priveďte do varu a nechajte vychladnúť. Múku s práškom do pečiva preosejte, pridajte soľ, vajcia a zmiešajte s medovou masou. Najprv všetko dobre zamiešajte varechou, potom na pomúčenej doske vypracujte na hladké cesto. Vytvarujte bochník, zabaľte do alobalu a nechajte cez noc odpočívať.
Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 4 mm, Vykrajujte rôzne tvary a pečte 15 min. na plechu vymastenom maslom a pri 200 °C. Upečené medovníčky nechajte vychladnúť.
Bielka vyšľahajte na tuhý sneh a pritom pomaly pridávajte toľko práškového cukru, aby vznikla hustá poleva vhodná na striekanie ozdôb. Polevu rozdeľte do troch nádob a každú zafarbite inou potravinárskou farbou. Z pergamenového papiera urobte kornútiky, naplňte ich polevou, rožtek odstrihnite a ozdobte medovníčky.

10.06.2006

Podobné recepty