Anglický waldorfský majonézový šalát

Potrebujeme:

¼ kg kuracích (morčacích) pŕs, 50 g vlašských orechov, 120 ml smotany na šľahanie, 2 hlávky šalátu, 1 zeler, 3 jablká, 1 citrón, 1 pomaranč, 3 žĺtky, 370 ml oleja, 1 PL horčice, 3 PL octu, trocha cukru, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to:

Očistené a umyté mäso dajte do vriacej osolenej vody, teplotu dajte na minimum a varte asi 15 min. domäkka.
Medzitým si pripravte smotanovú majonézu. Žĺtky premiešajte s horčicou, soľou, mletým čiernym korením a štipkou cukru. Pomocou elektrického šľahača po kvapkách vmiešajte olej. Do hotovej majonézy primiešajte sladkú smotanu a ochuťte.
Šalát umyte a nechajte odkvapkať. Zeler očistite a umyte, menšiu časť nakrájajte, prípadne nastrúhajte na rezance a pokvapkajte citrónovou šťavou. Odložte. Zvyšok zeleru nakrájajte na kocky a krátko povarte v osolenej vode, do ktorej ste pridali pár kvapiek citrónovej šťavy. Zlejte a nechajte vychladnúť. Jablká olúpte, časť nechajte na zdobenie.
Zo zvyšku jabĺk vyberte jadrovníky a nakrájajte ich na kocky. Krátko povarte v citrónovej vode, preceďte a nechajte vychladnúť. Uvarené mäso nakrájajte na kocky a premiešajte s kockami zeleru, jabĺk a majonézou. Ochuťte citrónovou a pomarančovou šťavou. Misu vyložte celými listami šalátu. Zvyšný šalát potrhajte na menšie kúsky a pridajte na misu.
Z oleja, octu, soli, cukru a korenia pripravte marinádu. Premiešajte a rovnomerne vylejte na šalátové listy. Na takto pripravenú misu pridajte majonézový šalát. Ozdobte rezancami zeleru a strúhanými jablkami. Nakoniec posypte posekanými vlašskými orechmi.

17.09.2006

Podobné recepty