Veniec posypaný mandľami

Potrebujeme:

150 ml mlieka, 20 g droždia, 3 PL cukru, 425 g polohrubej múky, štipka soli, 240 g masla, 3 vajcia, 400 g marcipánovej hmoty, 50 g mandľových lupienkov, 100 g práškového cukru, múku na dosku, potravinárska fólia, papier na pečenie

Ako na to:

Ohrejte 125 ml mlieka a rozmiešajte v ňom droždie a cukor. Do misy nasypte 375 g múky, osoľte a doprostred spravte jamku. Vlejte drožďovú zmes a premiešajte s trochou múky. Prikryte a na teplom mieste nechajte asi 10 min. vzísť. Potom do misy pridajte 40 g zmäknutého masla a 1 vajce, vypracujte cesto a nechajte 20 min. kysnúť.
Zvyšné maslo a múku premieste a na pomúčenej doske vyvaľkajte na štvorec 20 x 20 cm. Kysnuté cesto vyvaľkajte na štvorec 30 x 30 cm. Maslové cesto položte diagonálne na kysnuté a okraje preložte. Vyvaľkajte obdĺžnik 25 x 35 cm, cesto z dlhšej strany dvakrát preložte, zabaľte do fólie a na 20 min. uložte na chladné miesto. Celý postup potom ešte dvakrát zopakujte.
Cesto rozdeľte na polovice a každú vyvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi 20 x 60 cm. Z 2 vajec oddeľte žĺtky od bielkov a bielky premieste s marcipánom. Polovicu marcipánu rozložte doprostred plátu cesta a cesto z oboch strán preklopte. Z valčeka potom vytvorte vence, na povrchu ich do guľata nakrojte ostrým nožom a hrany rezu ešte roztiahnite od seba.
Žĺtky vyšľahajte so zvyšným mliekom a vence potrite. Posypte mandľami a nechajte ešte asi 20 min. kysnúť. Potom ich položte na plech vyložený papierom na pečenie a v stredne teplej rúre pečte asi 25 min. Teplé potrite polevou z práškového cukru a 3 PL vody.

TIP: Opakované skladanie a vaľkanie cesta zaručí jeho kyprosť a nadýchanosť, podobe ako u lístkového cesta. Dosku sa snažte podsýpať čo najmenej, inak bude cesto tuhé a suché.

09.08.2006

Podobné recepty