Karamelové toliariky

Potrebujeme:

250 g polohrubej múky, 1 vajce, 375 g cukru, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 150 g Hery, 350 g nelúpaných lieskových orieškov, múka na dosku, 100 g horkej čokoládovej polevy, 100 g mliečnej čokoládovej polevy, papier na pečenie

Ako na to:

Múku preosejte na dosku. Doprostred spravte jamku a rozklepnite do nej vajce. Pridajte 125 g cukru, vanilkový cukor, soľ, 125 g hery a vypracujte hladké cesto. Prikryte a na najmenej 30 min. odložte na chladné miesto.
Lieskové oriešky na suchej panvici za stáleho obracania asi 10 min. restujte. Ešte teplé preložte na utierku a šúchajte tak dlho, až ich úplne zbavíte šupky. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte a vykrojte z neho kolieska s priemerom asi 7,5 cm (asi 18 kusov).
Koláčiky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre pri vyššej teplote pečte asi 20 min. Vyberte a na kuchynskej mriežke nechajte vychladnúť.
Zvyšný cukor nechajte pri nízkej teplote na suchej panvici skaramelizovať. Pridajte zvyšnú heru a nechajte ho rozpustiť. Zrieďte asi 60 ml vody a pri miernej teplote varte, až vznikne hladký karamel. Panvicu zoberte a karamel nechajte asi 4 min. chladnúť.
Oriešky rozdeľte rovnomerne na vychladnuté koláčiky. Prelejte ich karamelom a nechajte asi 30 min. schnúť.
V horúcom vodnom kúpeli rozpustite obe čokoládové polevy. Toliariky namáčajte spodnou stranou v rozohriatej poleve, na kuchynskej mriežke nechajte odkvapkať a stuhnúť.

Tip: Na vykrajovanie koláčikov môžete namiesto guľatej formičky použiť pohár alebo hrnček zodpovedajúceho priemeru. Aby sa cesto neprilepilo, musí mať nádobka tenký okraj.

01.04.2007

Podobné recepty