Kysnutý závin so škvarkovou plnkou

Potrebujeme:

600 g polohrubej múky, 60 g Hery, 3 dcl mlieka, 1 vajce, 1 ČL soli, kocky droždia (20 g), štipka cukru, voda podľa potreby
Plnka: 300 g škvariek, 1 mladá cukina, 3 cibule, 3 vajcia, 2 PL posekaného čerstvého majoránu (1/2 vrecúška sušeného), soľ a mleté biele korenie podľa chuti

Ako na to:

V strede preosiatej múky urobte jamku a vylejte do nej kvások vymiešaný z droždia, polovice vlažného mlieka, štipky cukru a 2 PL múky. Nechajte ho vykysnúť. Potom prilejte zvyšok mlieka, v ktorom ste rozhabarkovali vajce a roztopenú heru, premiešajte, pridajte soľ a vymieste hladké kypré cesto, ktoré nechajte vykysnúť.
Rozdeľte ho na 3 bochníčky. Každý rozvaľkajte, natrite plnkou, skrúťte do závinu a uložte vedľa seba na vymastený plech. Chvíľu ešte nechajte kysnúť, potrite ich olejom alebo roztopenou masťou, popichajte vidličkou a upečte do zlatohneda.

Plnka: Škvarky zomeľte, pridajte na drobno posekanú cibuľu, na hrubšie postrúhanú a vyžmýkanú cukinu, vajcia, soľ, koreniny a vymiešajte. Ak je zmes príliš tuhá, primiešajte lyžicu kyslej smotany.

11.01.2007

Podobné recepty