Cisársky trhanec so slivkovým kompótom

Potrebujeme:

4 polievkové lyžice hrozienok, 2 lyžičky rumu, 250 g polohrubej múky, trocha soli, 4 žĺtka, 2 polievkové lyžice cukru, 1 šálka studeného mlieka, 4 bielka, 4 polievkové lyžice masla, práškový cukor, 1 kg sliviek, 5 polievkových lyžíc suchého bieleho vína, škorica

Ako na to:

Hrozienka vyperieme v horúcej vode, necháme uschnúť a pokvapkáme rumom. Rozmiešame múku so soľou, žĺtkami a jednou pol lyžicou cukru a takým množstvom mlieka, aby vzniklo husté cesto.
Bielka ušľaháme so zvyšným cukrom a sneh vmiešame opatrne do cesta. Na panvici rozpustíme maslo, prilejeme cesto a posypeme hrozienkami namočenými v rume. Cesto pečieme, až je spodná strana chrumkavá. Potom hneď otočíme a opečieme aj na druhej strane. Nakoniec natrháme na malé kúsky a posypeme práškovým cukrom.
Slivky vykôstkujeme a dusíme pri miernej teplote spoločne s bielym vínom, trochou vody a škorice, tak dlho až šupka začne vráskavieť. Necháme vychladnúť a podávame k cisárskemu trhancu.

13.10.2011

Podobné recepty