Zlatá sekaná

Potrebujeme:

50-60 dkg hovädzieho predného mäsa (prípadne zadného) a rovnaké množstvo tučnejšieho bravčového bôčika, 1 rožok namočený v mlieku (vode), 1/2 litra studenej vody, 10 dkg slaniny

Ako na to:

Najlepšie 2x zomleté ​​mäso vložíme do porcelánovej misy, prilejeme vodu a pomaly miešame rukami tak dlho, až si mäso vodu vezme (asi 4 min). Potom mäso osolíme 1 lyžičkou soli, pridáme 1/2 lyžičky korenia, 1-2 strúčiky prelisovaného cesnaku (podľa chuti i viac), hŕstku strúhanky, štipku majoránky, vytlačený rožok a na kocky nakrájanú slaninu.
Všetko dobre premiešame, ochutnáme, prípadne dochutíme (pozor na to, je treba šetriť hlavne soľou) a utvoríme bochník či iný tvar. Vložíme do remosky a pečieme dozlata asi 70 minút (skúšame špajdľou - keď je po vytiahnutí suchá, je všetko upečené).
Sekaná musí byť stále podliata. Podlievame len horúcou vodou - ale mierne, dosť sa vypečie. Keby bolo šťavy veľa, nebojíme sa odobrať.
Príloha: zemiaková kaša, zemiaky s kyslou kapustou (aj bez kapusty), knedľa s kapustou

23.10.2011

Podobné recepty