Zajačia paštéta s olivami a paradajkami

Potrebujeme:

400 g zajačieho mäsa, 200 g bravčového pleca, 150 g kuracích pŕs, 2 lyžice masti, 1 cibuľa (alebo 2 šalotky), 2 lyžičky paštétového korenia na divinu, 1 vajce, 3 žĺtka, 4 plátky bielej veky, 100 g bravčovej alebo hydinovej pečene, 100 ml smotany 33%, 150 g plátkov slaniny, 1 lyžica koňaku, 2 lyžice zelených olív plnených papričkami, 1 lyžica sušených paradajok

Ako na to:

Odblanené, umyté a osušené mäso nakrájame na kocky. Kuracie prsia nakrájame na hrubšie pásiky, osolíme a okoreníme. V hrnci rozohrejeme masť a prsia na ňom zo všetkých strán opečieme. Vyberieme a dáme bokom.
Vo výpeku orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme zajačie mäso a opečieme zo všetkých strán. Osolíme, ochutíme paštétovým korením, prikryjeme a dusíme cca 30 minút vo vlastnej šťave. Udusené mäso necháme vychladnúť a zmes pomelieme 2x na mäsovom mlynčeku cez jemnú reznú dosku (prípadne rozmixujeme) spoločne s bravčovým mäsom, pečeňou a vekou namočenou v smotane.
Vmiešame šťavu z duseného mäsa, vajcia, žĺtka, zvyšnú smotanu, koňak a zmes dobre premiešame. Nakoniec vmiešame nakrájané olivy a posekané sušené paradajky.
Formu na paštétu vyložíme plátkami slaniny aj po bokoch, naplníme polovicou mäsovej zmesi, poukladáme prúžky opečených kuracích pŕs a doplníme zvyšnou zmesou. Povrch uhladíme a prekryjeme zvyšnými plátkami slaniny. Formu prikryjeme a vložíme do pekáča spolovice naplneného vodou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme vo vodnom kúpeli asi 1,5 hodiny pri teplote 80-85 °C.
Vodu v pekáči podľa potreby dopĺňame. Z hotovej paštéty zložíme veko, necháme ju vychladnúť, a potom v chladničke stuhnúť. Stuhnutú paštétu krájame na plátky a podávame.

15.10.2011

Podobné recepty