Panenka na divoko

Potrebujeme:

2 ks bravčovej panenky, 100 g slaniny, hrsť čerstvého tymiánu, 8 bobkových listov, mleté čierne korenie, ​​soľ
Omáčka: 50 g masla, 2 PL hladkej múky, 1 cibuľa, 2 PL višňovej alebo ríbezľovej zaváraniny (alebo džemu), soľ, kúsok škorice vcelku, 4 nové korenia, 8 celých korení, 4 klinčeky, cukor a citrónová šťava podľa chuti, 3 PL zavarených brusníc
Príloha: 8 zemiakov, 150 g slanina, olej, soľ

Ako na to:

Panenky pozdĺžne narežeme, votrieme soľ a mleté ​​čierne korenie, vložíme tymián a bobkové listy a plátky slaniny. Zložíme späť, osolíme, priložíme pár pásikov slaniny a zabalíme do alobalu.
Uložíme na plech alebo väčší pekáč. Vezmeme špajdle, zemiaky nakrájame na kolieska a slaninu na plátky. Striedavo napichujeme, končíme zemiakmi. Osolíme, potrieme olejom, pridáme k zabalenej panenke a dáme do rúry tak asi na 180-200 °C po dobu 45 min.
Občas podlejeme zemiaky výpekom alebo potrieme olejom. Skôr ako sa nám upečie mäsko a zemiačiky, pripravíme si omáčku. Maslo rozpustíme, pridáme najemno nakrájanú cibuľku, za chvíľu pridáme múku a necháme speniť. Rozriedime vodou alebo vývarom (tak asi 200 ml), pridáme korenie a zaváraniny a necháme chvíľu prevariť. Potom precedíme, opäť postavíme na oheň a pridáme brusnice. Ak je potreba, dochutíme.

Príloha: zelené fazuľky dusené na masle

13.10.2011

Podobné recepty