Domáci vlašský šalát

Potrebujeme:

1/4 kg pokiaľ možno nie múčnych zemiakov, 1/4 kg šunky (šunkovej salámy), 1 väčšia cibuľa, 4 - 5 sladkokyslých uhoriek, 30 - 40 dkg majonézy
Marináda: 1/2 lyžice octu, štipka soli, štipka korenia, 4 - 5 kvapiek worcesterovej omáčky (pred zaliatím ochutnať, prípadne dochutiť či trochu prisladiť, zálievka by mala byť príjemne pikantná, tiež jej množstvo si volíme sami)

Ako na to:

Studené uvarené zemiaky olúpeme a nakrájame na tenké rezance. Rovnako nakrájame šunku (salámu), uhorky a na ešte menšie kúsky cibuľu. Všetko zalejeme marinádou, premiešame, necháme 20 minút odstáť, pridáme majonézu a znovu dobre premiešame (najlepšie drevenou vareškou).
Dáme do chladu či naspodok chladničky odležať aspoň na dve hodiny.
Ďalší spôsob, treba podotknúť, že pôvodný, odporúča prípravu šalátu z teplých zemiakov, ktoré spracujeme so šunkou, uhorkou, cibuľou a zalejeme práve ešte teplou zálievkou (marinádou) a necháme vychladnúť. Až po vychladnutí pridávame majonézu a nechávame odležať.

Príloha: dávame na tanierik s pečivom alebo natierame priamo na veku a zdobíme kúskami paradajok, pásikmi nepálivej papriky či rezmi uhoriek. Chutné pohostenie k vínu, prip. aj ako studená večera.

23.09.2011

Podobné recepty