Cuketová zmes na chleba

Potrebujeme:

500 g cukiet, 1 lyžica provensálskeho korenia, 1 lyžica zeleninového vývaru v prášku (granulách), 1/2 lyžičky mletého bieleho korenia, 2 cibule, nakrájané na kocky, 2 strúčiky cesnaku - nakrájané na jemno, 2 lyžice olivového oleja, 50 g smotanového syra, 2 lyžice creme fraiche, 1 lyžica paradajkového pyré, 2 vajcia, 2 lyžičky papriky, 4 plátky toastového chleba, 2 lyžičky zmäknutého masla, soľ

Ako na to:

Cukety nastrúhame nahrubo, zmiešame s provensálskym korením, vývarom v prášku a korením. V hrnci rozohrejeme olej a na ňom orestujeme cibuľu a cesnak.
Pridám k nim strúhanú cuketu a varíme pri strednej teplote pod pokrievkou 5 minút. Občas premiešame. Do hrnca pridáme syr. Creme fraiche rozšľaháme s paradajkovým pyré, vajcami a 1 lyžičkou papriky. Vlejeme to do hrnca a za stáleho miešania varíme 2-3 minúty, až sa zmes zrazí. Ochutíme soľou a necháme vychladnúť.
Toastový chlieb opečieme v hriankovači, slabo potrieme maslom a nanesieme naň cuketovú zmes. Posypeme paprikou a každý chlieb diagonálne rozrežeme.

Tip: Ak použijete veľkú staršie cuketu, pridajte do creme fraiche 1-2 lyžičky maizeny. Staršie cuketa pustí viac šťavy.

07.10.2011

Podobné recepty