Jahňacina so zeleninou

Potrebujeme:

6 porcií
1 vykostené jahňacie stehno, 4 strúčiky cesnaku na prešpikovanie, 2 neošúpané strúčiky cesnaku, 5 lyžíc nakrájanej petržlenovej vňate, 1 lyžička oregana, 1 lyžička bazalky, 1 lyžička mletej červenej papriky
Marináda: 1 lyžica sójovej omáčky, 1 lyžica worcesterovej omáčky, 2-3 lyžičky soli, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička mletého čierneho korenia
Do pekáča: 2 tyčinky škorice, 3 klinčeky, 3 zrnká nového korenia, 4 bobkové listy, 2 veľké cibule, 2 balíčky mrazenej zeleninovej zmesi

Ako na to:

Všetky prísady na marinádu spolu vymiešame a natrieme na mäso, ktoré sme prešpikovali cesnakom. Necháme odležať v chladničke 24 hodín.
Na pripravené stehno poukladáme neošúpané strúčiky cesnaku, podlejeme asi 300 ml vody a necháme piecť prikryté asi 50 min pri teplote 250 C. Potom cesnak vyberieme, ošúpeme, prelisujeme a potrieme ním vrchnú časť stehna.
Do pekáča k mäsu vložíme škoricu, klinčeky, korenie a bobkový list. Zakryjeme a ešte pečieme 50 min pri nižšej teplote (200 C). Počas pečenia mäso polievame výpekom. Po 50 min pridáme zeleninovú zmes a cibuľu nakrájanú na kolieska. Opäť vložíme do rúry asi na 30 min, kým mäso nie je celkom mäkké.
Po upečení vyberieme z pekáča zeleninu (škoricu a bobkový list odstránime). Do šálky si odložíme asi 200 ml výpeku a zvšok rozmixujeme spolu so zeleninou. Túto zmes v hrnci prehrejeme a na záver ochutíme petržlenovou vňaťou.
Ako prílohu podávame menšie zemiaky uvarené v šupke a potom opražené na horúcom oleji. Ochutíme ich cesnakom, oreganom, bazalkou a na záver pridáme červenú papriku.

10.05.2011

Podobné recepty