Pečené rolované baranie stehno

Potrebujeme:

1-1,5 kg stehna, 100 g masla, 1 cibuľa, 150 g koreňovej zeleniny, 75 g rajčiakového pretlaku, 20 g hladkej múky, 1,5 dcl čereného vína, 1,5 dcl vývaru z kostí, petržlenová vňať
Plnka: 50 g slaniny, 100 g šampiňónov, 150 g mäkkej salámy, 2 žemle, 2 vajcia, soľ, cesnak
Plnka: 50 g slaniny, 100 g šampiňónov, 150 g mäkkej salámy, 2 žemle, 2 vajcia, soľ, cesnak

Ako na to:

Vykostené stehno zbavíme tuku, blán, rozrežeme tak, aby vznikol plátok mäsa, ktorý možno zrolovať a vyklepeme. Slaninu pokrájame na kocky, zohrejeme ju na panvici a opražíme na nej očistené, na plátky nakrájané huby, potom pridáme na rezance nakrájanú mäkkú salámu, dve namočené a vytlačené žemle, soľ, cesnak a 2 vajcia a plnku riadne vypracujeme. Mäso potrieme touto plnkou, skrútime a previažeme kuchynskou niťou.
Na panvici na masle opražíme na plátky pokrájanú cibuľu a na kolieska pokrájanú koreňovú zeleninu, vložíme mäso, prudko opečieme, potom podlejeme vývarom a pečieme v rúre. Občas obraciame a podlievame vodou alebo vývarom z kostí. Ku koncu pečenia pridáme rajčiakový pretlak.
Keď je mäso mäkké, šťavu vydusíme na tuk, prilejeme víno, v ktorom sme rozmiešali múku, krátko povaríme a precedíme. Do hotovej omáčky pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať. Podávame s knedľou.

20.04.2011

Podobné recepty