Vanilkové kocky

Potrebujeme:

Cesto: 4 žĺtka, 60 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 4 bielka, 60 g práškového cukru, 1 balíček zlatého klasu, 80 g hladkej múky
Náplň: 250 ml mlieka, 1 balíček zlatého klasu, 100 g práškového cukru, 4 plátky želatíny, 3 PL rumu, 250 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie: 1 balíček tmavej polevy

Ako na to:

Na cesto vyšľaháme žĺtka, cukor a vanilínový cukor do peny. Z bielkov a cukru ušľaháme sneh a zapracujeme do peny. Zlatý klas a múku preosejeme a opatrne vmiešame do cesta.
Hladké cesto rozotrieme na plech a pečieme 10 min. Plát po upečení vyklopíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom a rozkrojíme na 3 obdĺžniky.
Z mlieka, zlatého klasu a z cukru uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť. Želatínu namočíme podľa návodu, vyžmýkame, prilejeme rum a pri miernej teplote necháme rozpustiť. Smotanu ušľaháme dotuha a zamiešame do náplne. 2-3 PL náplne vmiešame do želatíny a vmiešame späť k náplni. Odložíme do chladničky asi na ½ hodiny. Len čo začne náplň tuhnúť, pláty natrieme, spojíme, potrieme aj boky a hornú stranu. Pomocou vidličky vytvoríme ozdobu a odložíme asi na 4-5 hodín na chladné miesto.
Rozohrejeme tmavú polevu a v tenkej vrstve rozotrieme na papier na pečenie, po stuhnutí vykrojíme z polevy hviezdičky. Múčnik nakrájame na kocky a ozdobíme. Uchovávame v chlade.
Tip: Prášok do pečiva možno podomácky nahradiť. 1 KL sa nahradí ¼ KL sódy bikarbóny + 3/8 KL vínneho kameňa (ten možno kúpiť napríklad v bio predajniach).

11.02.2011

Podobné recepty