Perníčky

Potrebujeme:

Na cesto: 125 g tekutého medu, 200 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 150 g Hery, 4 PL mlieka, 1 vrchovatá KL mletej škorice, 400 g hladkej múky, 100 g Solamylu (jemného zemiakového škrobu), 2 vrchovaté PL kakaa holandského typu, 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
Na ozdobenie: 200 g preosiateho práškového cukru, 2-3 PL citrónovej šťavy, príp. potravinárske farbivo

Ako na to:

Med s cukrom, vanilínovým cukrom, herou a mliekom pomaly zahrievame, kým sa med a cukor nerozpustí. Hmotu nalejeme do nádoby na šľahanie a necháme vychladnúť.
Do takmer vychladnutej hmoty zašľaháme elektrickým šľahačom na najvyššom stupni otáčok škoricu. Zmiešame múku s kypriacim práškom, Solamylom a kakaom – zmes preosejeme a 2/3 po častiach zašľaháme do hmoty el. šľahačom na strednom stupni otáčok. Zvyšok prepracujeme na pracovnej doske. Ak sa cesto lepí, pridáme trocha múky.
Z cesta vyvaľkáme asi 0,5 cm tenkú placku, vykrajujeme hviezdičky a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme:
Elektrická rúra: 180 °C
Horúci vzduch:160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: každý plech 10-15 minút.
Po upečení dáme hviezdičky z plechu dole a necháme ich vychladnúť.
Na polevu vymiešame z práškového cukru a citrónovej šťavy hustú hmotu. Môžeme pridať potravinárske farbivo. Polevou naplníme zdobiaci kornútok a vychladnuté perníčky ozdobíme. Necháme sušiť.
Tip: Ak chceme použiť perníčky ako ozdoby na vianočný stromček, pred upečením vypichneme dieru na očko pletacou ihlicou.

23.12.2010

Podobné recepty