Rožteky

Potrebujeme:

600 g hladká múka, prášok do pečiva, 1 lyžička soľ, 100 ml olej, 200 g kyslá smotana 12 %-ná, 200 ml teplé mlieko, 1 sušené kvasnice, veľká lyžica cukru, žĺtko, na posypanie napr. sézam, mak, rasca, ľanové semienko, na plnenie napr. balkánsky syr, feta syr

Ako na to:

Zmiešame hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a pridáme olej a kyslú smotanu. Všetko poriadne premiešame.
Zvlášť zmiešame teplé mlieko, sušené kvasnice a veľkú lyžicu cukru. Vlejeme do suchej zmesi. Zamiesime hladké cesto, ktoré rozdelíme na 4 časti, Každú časť rozváľkame na hrúbku 0,5 cm. Nakrájame na trojuholníčky a vytvoríme rožteky. Rúru vyhrejeme na 180 C.
Rožteky poukladáme na vymastený alebo papierom vyložený plech a necháme odstáť na teplom mieste asi 15 min. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme podľa chuti, napr. sézamom, makom, rascou alebo ľanovým semienkom. Rožteky môžeme naplniť aj balkánskym alebo feta syrom. Pečieme asi 10-15 min, kým nezružovejú. Treba dať pozor, aby sa nepripiekli.

29.11.2010 | autor:

Podobné recepty