Kečup (korenené paradajkové omáčky)

Potrebujeme:

2, 5 kg paradajok (½ l konzervovanej paradajkovej šťavy alebo paradajkový pretlak), 1 malá cibuľa, 1-2 strúčiky cesnaku, 10 g škorice, 10 g klinčekov, zrnká čierneho korenia, zrnká nového korenia, 1 ČL paštétového korenia (hubového korenie), 1 dl octu, horčica, palina dračia, 100 g cukru, soľ

Ako na to:

l. Povarte čerstvé paradajky alebo paradajkovú šťavu, prípadne zodpovedajúce množstvo paradajkového pretlaku, cibuľu, cesnak, škoricu, klinčeky, niekoľko zrniek nového korenia a čierneho korenia, paštétové korenie (hubové korenie). Potom preceďte.
Takto získanú masu ďalej varte s cukrom, podľa chuti so soľou, s octom (keď varíte aj s palinou dračou), kým sa nezahustí na lekvárovú konzistenciu. Keď obľubujete viac kyslé alebo pikantnejšie, zvýšte množstvo octu, prípadne pridajte aj horčicu. Pripravenú omáčku naplňte do 2-3 dl fliaš a vzduchotesne uzavrite.
Korenie nepotlačí príjemnú chuť paradajčok, ale naopak, vhodne ju doplní. Môžete ho použiť na ochutenie studeného a teplého mäsa, pečienok, anglického mäsa, studených omáčok, nárezov, varených cestovín (makaróny).

ll.
3 kg paradajok
1 ČL zelerovej vňate
1 ČL petržlenovej vňate
1 cibuľa
3 PL soli
6 PL cukru
2 dl octu
1 PL mletého horčicového semena
1 PL mletého čierneho korenia
½ ČL mletého nového korenia
½ ČL škorice
5 klinčekov

K 3 kg prepasírovaných rajčiakov pridáme po 1 kávovej lyžičke zelerovej a petržlenovej vňate, 1 cibuľu, 3 polievkové lyžice soli, 6 polievkových lyžíc cukru, 2 dl octu, po 1 polievkovej lyžici mletého horčicového semena a mletého čierneho korenia, 1/2 kávovej lyžičky mletého nového korenia a škorice, ako aj 5 klinčekov. Túto masu varíme dovtedy, kým nenadobudne lekvárovú konzistenciu, potom ju precedíme.
Môžete ho použiť na ochutenie studeného a teplého mäsa, pečienok, anglického mäsa, studených omáčok, nárezov, varených cestovín (makaróny).

23.11.2006

Podobné recepty