Celozrnný raňajkový koláč

Potrebujeme:

180 g špaldovej celozrnnej múky, 10 g pšeničných klíčkov, 10 g ovsenných alebo pšeničných otrub, 70 g trstinového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 vajcia, prášok do pečiva, 0,5 dcl oleja, nastrúhaná citrónová alebo limetová kôra, hrozienka, ľanové semienka, tekvicové semienka, jablká nakrájané na 1/4, mletá škorica, 5 PL ovsenných vločiek, kokosové hoblinky, med

Ako na to:

Vajíčka zmiešame s cukrom. Trstinový cukor sa pomalšie rozpúšťa, tak je dobré najskôr ho zmiešať s vajíčkami a nechať chvíľu postáť, za občasného premiešania.
Potom vyšľaháme do peny. Pridáme múku, klíčky, otruby, olej a všetky ostatné ingrediencie. Pokiaľ je cesto tuhé, môžeme ešte pridať olej, prípadne ho rozriediť mliekom alebo vodou. Cesto by ale nemalo byť príliš riedke.
Cesto vylejeme na menší vymastený pleach, prípadne formu na srnčí chrbát. Navrch naukládame jablká, posypeme škoricou a dáme piecť.
Na teflónovej panvici nasucho opražíme ovsenné vločky. Zmiešame s kokosovými hoblinkami.
Keď je koláč takmer upečený, navrstvíme naň opražené vločky s kokosovými hoblinkami. Pokvapkáme rozriedeným medom s horúcou vodou a dáme zapiecť ešte na niekoľko minút, aby kokos dostal peknú zlatistú farbu.

25.07.2010 | autor:

Podobné recepty