Gabikin špíz

Potrebujeme:

pre 2 osoby
250 g bravčové mäso (chudé), 150 g oravská slaninka (pekne prerastená), 150 g šampiňóny, 2-3 cibuľa, 1-2 lyžica sójovej omáčky slaná, 1 lyžička škrobovej múčky, biele korenie alebo korenie štyroch farieb

Ako na to:

Mäsko nakrájame na ploché kocky. Takto nakrájame aj slaninku, cibuľu a šampiňóny nakrájame na plátky. Toto všetko potom postupne napichujeme na špíz. Šampiňóny opatrne, pretože sú krehké. Zvyšnú cibuľku a šampiňóny použijeme neskôr.
Cibuľku, ktorá nám ostala opražíme na pekáči do sklovita, pridáme šampiňóny a na to poukladáme špízy. Troška dochutíme čerstvo pomletým bielym, alebo štvorfarebným korením. Podlejeme cca 1 dcl vody zmiešanej s pol lyžicou sójovej omáčky a dáme do rúry zapiecť. Pri pečení otáčame. Pečieme cca 35 min od doby začatia pečenia (nie od doby vloženia do rúry).
Do trochy studenej vody (1,5 až 2 dcl) dáme lyžičku škrobovej múčky a lyžicu sójovej omáčky. Keď je mäsko už krásne zlatiské, prilejeme pripravenú zmes a premiešame. Necháme v rúre cca 5 min a vyberieme.
Sójovú omáčku nenahrádzajte. Pri použití originálnej slanej (môže byť aj hubová) netreba už jedlo soliť!

25.05.2010 | autor:

Podobné recepty