Zapečený ovčí syr

Potrebujeme:

6 vajec, ½ kg ovčieho syra, ¼ l mlieka, 60 g masla, maslo na potretie a vymastenie formy, ½ kg lístkového cesta (polotovar), 80 g hladkej múky, na hrot noža mletého bieleho korenia, ½ ČL soli

Ako na to:

Lístkové cesto necháme trocha zmäknúť. Čerstvý ovčí syr rozdrobíme. Na panvici roztopíme maslo, primiešame múku, prilejeme mlieko a za občasného miešania povaríme asi 5 min. Potom omáčku trocha osolíme, okoreníme a za občasného premiešania ju necháme vychladnúť.
Nakoniec do vychladnutej omáčky zamiešame vajcia a rozdrobíme ovčí syr. Lístkové cesto rozvaľkáme na 6 kruhov veľkých ako tortová forma a všetky na vrchnej strane potrieme maslom. Aj formu s odnímateľným dnom vymastíme maslo, uložíme do nej jeden kruh cesta, natrieme ho tenkou vrstvou syra, prikryjeme ďalším kruhom a znova rozložíme vrstvu syra. Postup opakujeme, až kým všetky kruhy cesta neuložíme do formy.
Nakoniec priložíme posledný kruh cesta a pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 1 hod. Po upečení formu otvoríme, pokrm vyberieme a nakrájame na rezy ako tortu.

08.04.2009

Podobné recepty