Zapekaná ryba v sezame

Potrebujeme:

4 porcie
600 g filiet, 600 g čerstvého špenátu, 2 cibule, 2 lyžice olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 300 g malých paradajok, soľ, mleté čierne korenie, 125 ml zeleninového vývaru (z kocky), citrónovú šťavu, 4 lyžice kyslej smotany, 4 lyžičky sezamových semienok, bylinky na ozdobu

Ako na to:

Špenát pozorne preeberte, umyte pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať. Ošúpanú cibuľu pokrájajte na tenké plátky. Na hlbšej panvici rozohrejte olej a cibuľu so špenátom na ňom urestujte.
Očistený cesank pokrájajte na plátky, paradajky opláchnite, osušte a spolu s cesnakom pridajte k špenátu. Zmes osoľte, okoreňte a zalejte zeleninovým vývarom. Všetko krátko povarte.
Rybie filety očistite, opláchnite a osušte. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou, osoľte, mierne posypte čiernym korením, natrite kyslou smotanou a posypte sezamovými semienkami.
Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do vopred vyhriatej rúry.
Pečte pri 180 C približne 20 minút. Pripravenú špenátovú zmes rozdeľte na taniere, pridajte porcie ryby a ozdobte bylinkami. Ako prílohu môžete (ale nemusíte) dať varené zemiaky alebo čerstvé pečivo.
Tip: Namiesto zubáča môžete použiť aj inú rybu, napr. morskú šťuku alebo tresku. Na prípravu jedla sa hodí aj rybie filé „kocka“.

12.03.2009

Podobné recepty