Čokoládová vianočná torta

Potrebujeme:

Cesto: 100 g masla, 120 g práškového cukru, 100 g horkej čokolády, 5 vajec, 100 g hladkej múky, zarovnanú KL prášku do pečiva, 2–3 PL pikantného džemu, 200 g čokoládovej polevy
Čokoládová poleva: 150 g horkej čokolády, 60 g masla
Marcipán: 100 g preosiateho práškového cukru, 100 g sušeného mlieka, 100 g stuženého pokrmového tuku

Ako na to:

Zmäknuté maslo vymiešame s polovičnou dávkou práškového cukru na penu. Postupne primiešame žĺtka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ku koncu šľahania primiešame zvyšok cukru a došľaháme.
Do žĺtkovej masy primiešame najemno postrúhanú horkú čokoládu, postupne po lyžiciach pridávame tuhý sneh a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a upečieme vo vopred vyhriatej rúre. Po vychladnutí tortu po povrchu potrieme pikantným džemom a polejeme čokoládovou polevou (nezabudnime na boky torta).
Polámanú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pridáme pokrájané maslo a dohladka vymiešame. Po miernom vychladnutí a zhustnutí natrieme polevu na tortu. Po miernom vychladnutí a zhustnutí natierame polevou na tortu. Po miernom stuhnutí polevu ozdobíme mriežkou. Po dôkladnom stuhnutí ozdobíme vianočnú tortu marcipánovou figúrkou.
Preosiaty práškový cukor spracujeme so sušeným mliekom a stuženým pokrmovým tukom na hladkú masu. Polovicu masy necháme v pôvodnej farebnosti a zvyšok zafarbíme ružovou potravinárskou farbou. Marcipán vyvaľkáme medzi dvoma vrstvami mikroténového vrecka a formičkou alebo pomocou predkreslenej šablóny na tvrdom papieri vykrojíme ostrým špicatým nožom. Na očká a iné ozdoby použijeme farebne výrazné miniatúrne cukríky. Čokoládovú tortu servírujeme s hustou šľahačkou.

04.12.2008

Podobné recepty