Drážďanská vianočná štóla

Potrebujeme:

500 g hrozienok, 3 PL rumu, 540 g hladkej múky, 90 g cukru, 80 g roztopeného masla, 200 g masla, 50 g citrónovej a 50 g pomarančovej kandizovanej kôry, 120 g pomletých mandlí, 30 g pravého marcipánu, polovicu KL soli, z jedného citróna nastrúhaná kôra, dreň z vanilkového muškátového kvetu, 1,5 dcl plnotučného mlieka, 60 g čerstvého droždia, 100 g masla, 3 balíčky vanilínového cukru, 100 g práškového cukru

Ako na to:

Deň vopred umyjeme hrozienka, necháme ich stiecť a trochu osušiť, potom ich pokvapkáme rumom. Na druhý deň zamiesime cesto. Do veľkej misy dáme polovicu teplého mlieka a rozmiešame v ňom rozmrvené kvasnice, pridáme trošičku cukru a 3 PL múky. Všetko dobre premiešame, prikryjeme a na cca 20 minút odložíme na teplé miesto.
Ostatnú múku koreniny, cukor, soľ, zvyšok mlieka, roztopené maslo, zmäknuté maslo, mandle a marcipánovú masu dáme do misy s kváskom a rukou vymiesime cesto. Potom ho vyklopíme na dosku, roztlačíme ho a do stredu navŕšime kandizovanú kôru a hrozienka. Okraje cesta vyhneme a všetko opatrne zmiesime.
Cesto necháme hodinu odpočinúť. Potom ho premiesime, vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na oválny plát. Valčekom v prostriedku zatlačíme tak, aby cesto bolo na okrajoch hrubšie. Jednu polovicu cesta trošku zrolujeme a preložíme do vytvorenej priehlbinky.
Štólu rukami ešte vyformujeme tak, že si ju pozatláčame zvonkajšej strany závinu a z druhej strany. Položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry rozohriatej na 175 C a pečieme cca 60 minút.

04.12.2008

Podobné recepty