Vianočná štóla

Potrebujeme:

600 g polohrubej múky, 200 ml teplého mlieka (asi 35 C), 50 g cukru, 1 vajce, ¼ ČL kardamónu, ½ ČL pomletej vanilkovej kôry, ½ ČL soli, 275 g zmäknutého masla, 150 g hrozienok, 50 g sekaných mandlí, 50 g kyseliny citrónovej (kryštalickej), 2 PL rumu, 50 g kociek kandizovanej pomarančovej kôry, 100 g prášk.cukru, 2 vanilkové cukry

Ako na to:

Do misy vsypeme múku, v ktorej vyhĺbime jamku. Nalejeme kvások z rozpusteného droždia, cukru a mlieka. Poprášime múkou, dáme na 20 min kysnúť. Pridáme vajce, korenie a nakoniec soľ.
Vymiesime tuhé cesto a dáme kysnúť na 15 minút. Hrozienka zmiešame s mandľami, kyselinou citrónovou, pomarančovou kôrou a rumom. Necháme nasiaknuť a pomaly vmiesime do cesta. Po 15 min kysnutia vytvarujeme štólu z 20 cm dlhého valca.
Ten dáme na 20-30 min dokysnúť a následne upečieme. Ešte horúcu štólu potrieme 75 g masla a posypeme práškovým cukrom.

02.12.2008

Podobné recepty