Vianočný kapor na víne s marinádou

Potrebujeme:

stredne veľkého kapra, 250 ml suchého vína (rízling), 1000 g zemiakov, 100 ml oleja (najlepšie olivového), 3 citróny, 2 cesnaky, nadrobno nasekanú zelenú petržlenovú vňať, sušené oregano, rozmarín, tymián, podravku (soľ)

Ako na to:

Kapra vypitváme, umyjeme a očistíme od šupín. Na povrchu kože z oboch strán narežeme pásiky na každých 3 cm. Povrch aj vnútro osolíme podravkou (soľou).
Na dno ohňovzdornej misy nalejeme 200 ml vody, 200 ml bieleho vína a 50 ml oleja. Zmiešame to s jedným pretlačeným cesnakom, petržlenovou vňaťou, štipkou sušeného oregana, rozmarínu a tymianu. Do toho nálevu uložíme celého kapra a dáme piecť asi na 40 min do vyhriatej rúry.
Marinádu na zalievanie upečeného kapra pripravíme zo šťavy z 3 citrónov, 50 ml vína, 50 ml oleja, pretlačeného cesnaku a petržlenovej vňate. Prelejem ňou upečeného kapra, ozdobeného petržlenovou vňaťou. Podávame s opečenými zemiakmi alebo zemiakovým šalátom s dusenou ryžou.

02.12.2008

Podobné recepty