Rezy s makom

Potrebujeme:

na 18 kúskov
500 g hladkej múky, kocku čerstvého droždia, 250 ml mlieka, 150 g masla, 100 g nízkotučného tvarohu, 100 g medu, 2 vajcia, 1 žĺtok, štipku mletej škorice, štipku soli, 100 g javorového sirupu, 250 g šľahačkovej smotany, 250 g mletého maku, 50 g hrozienok, 30 ml rumu, 750 g jabĺk, šťavu z 1/2 citróna, 2 PL práškového cukru

Ako na to:

Múku preosejeme do veľkej misy. Mlieko zohrejeme a do vlažného rozdrobíme droždie. V múke urobíme priehlbinu, do ktorej vlejeme mlieko s droždím a premiešame ho s trochou múky. Zakryté necháme na teplom mieste kysnúť približne 40 min.
Polovicu masla, tvaroh, med, jedno vajce, žĺtok, škoricu a soľ pridáme k cestu a dôkladne premiesime. Cesto opäť necháme zakryté na teplom mieste minimálne hodinu kysnúť. Zvyšné maslo prevaríme s javorovým sirupom a so šľahačkou. Pridáme mak, premiešame a odstavíme. Hrozienka pokvapkáme rumom a necháme krátko postáť.
Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok, postrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Spolu s hrozienkami a so zvyšným vajcom ich primiešame k maku.
Cesto premiesime, vyváľkame a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jablkovo-makovú masu rovnomerne rozotrieme na cesto, necháme ešte chvíľu vykysnúť a pečieme približne 40 min v rúre vyhriatej na 200 C. Pred podávaním posypeme prášk.cukrom.

02.12.2008

Podobné recepty