Mexické placky

Potrebujeme:

na 20 placiek
5 hrnčekov hladkej múky, 1/2 sáčku kypriaceho prášku, lyžičku soli, 1 hrnček teplej vody, 125 g masla na pečenie alebo 125 g masti bez oškvarkov

Ako na to:

Do nádoby si preosejte múku, pridajte kypriaci prášok a soľ. Jemne premiešajte vareškou a vlejte hrnček teplej vody (nie vriacej). Premiešajte a pridajte maslo alebo masť.
Po dôkladnom premiešaní vyklopte z misy na jemne pomúčenú dosku alebo kuchynskú linku, kde budete môcť bez obmedzenia cesto hniesť. Hneďte cesto približne 20 minút, aby v ňom nezostali žiadne hrudky, bolo jemné a nelepilo sa. Pokiaľ máte pocit, že sa cesto lepí, posypávajte ho jemne múkou, tú zapracujte do cesta a postup opakujte, dokiaľ nebude cesto nelepivé.
Až budete mať cesto zhnetené, vytvarujte ho do valcovitého bochníka, z ktorého si ukrajujte cca 2–3 cm kolieska. Tie potom vytvarujte do kruhu, dajte na pomúčenú dosku a vyváľajte guľatú placku s maximálnym priemerom ako má vaša panvica, aby ste potom nemali problém placky osmažiť.
Panvicu rozohrejte na maximum. Placky na ňu ukladajte a zhruba po minúte otočte. Hotová placka má jemne nahnedlé (nie však načernalé) opuchy a fliačiky. Odložte ju na tanier, môže byť konzumovaná ihneď.

08.11.2008

Podobné recepty